Príroda

V minulom článku som spomínal že vlastne táto planéta nie je úplne našou. Myslel som to tak že je v nej množstvo krásnych vecí ktoré naozaj stoja za pozornosť. My sme sa jednoducho na túto planétu doslova prikmotrili ku zvieratám ktoré na nej majú svoje skutočné miesto. Snažia sa žiť v pokoji a v symbióze s prírodou. Ako oni tiež niekedy musia nejakým spôsobom získavať potravu aby dokázali prežiť. Tiež potrebujú mať dostatok vitamínov a sily aby dokázali zdolávať tie najťažšie prekážky. Ono často keď človek napríklad niekde do lesa tak v jednej chvíli zisťuje aké je tam úžasné ticho. Že je tam často harmónia ktorá nám ľudom v niektorých momentoch môže chýbať. Zvieratá sa neplašia a ani nemusia chodiť do práce, len sa snažia nejakým spôsobom v tom lese prežiť. Len ich svojimi puškami vyháňame z lesov a máme pocit že nám celý tento svet patrí. Jednoducho ak chceme žiť v harmónii zo všetkým prírodným tak si to vážme.

Niekedy človek ani nemusí ísť do hory, stačí aby išiel na nejaké svoje obľúbené miesto. Nemusí ísť vôbec ďaleko aby tú faunu a flóru dokázal skutočne precítiť. Ja sám viem že zbožňujem ako žblnkoce voda a je to úžasné okolo seba pozorovať. Veľa vecí na tomto svete stoja za pozorovanie len ich mnoho ľudí pre svoju unáhlenosť a naháňaním za peniazmi nevidí. Jednoducho sa zabúda že všetko krásne v skutočnosti vlastne máme pod nosom a ani nemusíme chodiť ďaleko. Človek niekedy niektoré krásy prírody musí zažiť sám, lebo v danej chvíli môže precítiť aj tie najvzácnejšie fragmenty. Teraz veľmi človek nemôže chodiť kdekoľvek sa mu zachce, ale niekde v mysli môže byť na akokoľvek mieste. Môže si predstaviť že počuje spev vtákov alebo vnímať ako mu vietor prehrabuje vlasy.

Najväčší problém nás ľudstva je ten že si tie najkrajšie bohatstvá prírody ničíme. Rúbu sa stromy, ale neberie sa ohľad na to že samotná príroda tým že sa z nej niečo vyrúbe trpí. Ako je úplne iné, keď nejaký strom jednoducho chorý a vtedy sa vyrúbe. Ale aby sa vyrubovali zdravé stromy tak to ide proti akémukoľvek zdravému rozumu. Lebo ľudia ktorým skutočne na tej prírode záleží, tak sa voči správajú úplne inak. Mnoho ľudí často do nej hádže odpadky namiesto toho aby ich hádzali do koša. Príroda jednoducho sa nemôže stať skládkou alebo smetiskom kde sa budú hádzať odpadky. Mnoho ľudí si založí oheň v otvorenej prírode a ani si neuvedomujú že to vôbec nie je dobré riešenie. Vznikajú požiare ktoré ničia prírodu a nielen kvôli ľahostajnému prístupu ľudí, ale môže na to vplývať aj teplo. Aj extrémne teplá môžu napomôcť k tomu že okrem lesa začnú horieť aj obrovské hektáre pralesov ako sa to udialo v Austrálii alebo v Brazílii. Možno že sa to ešte stále deje, len sa tomu akosi nevenuje značná mediálna pozornosť.

Ďalším problémom že sa ničí celkovo prostredie v ktorom žijeme je nadmerné vypúšťanie emisií do ovzdušia. Jednoducho sa do ovdušia vypúšťa príliš veľa CO2. Aj keď sú situácie kde treba zohľadniť že nie všetci ľudia si skutočne môžu dovoliť chodiť pešo. Nie preto že by boli lenivými ale jednoducho bývajú na dedinách kde by sa na samotný autobus načakali. Tak je to aj v menších mestách, lebo určite nie všetci ľudia naozaj pôjdu pešo. V rámci tohto treba premýšľať aj nad ekologickým rozmerom sveta. Ľudia čo sa snažia upozorňovať na ekológiu tak sú pre iných ľudí tých odporcov čudákmi. Som vďačný Viktorovi a Adele že sa venujú ekologickým témam ktoré sú pomerne pútavé a nad ktorými sa dá skutočne zamyslieť. Treba si uvedomiť že aj v ekologických témach môžu byť veci ktoré dávajú zmysel.

Zo samotnou ekológiou dosť súvisia aj klimatické zmeny ktoré nemožno brať na ľahkú váhu. Ono často sa téma klimatickej krízy zľahčuje a často niektorých ľudí obviňujú že sa na nej len priživujú. Nemusia sa na nej vždy len priživovať, ako si to možno niektorí ľudia čo sú odporcami myslia. Len jednoducho hľadajú spôsob ako poukázať na to že je potrebné aby sa myslelo na prírodu. Aj keď ako som spomínal že nie vždy je dobré ak je teplo. V krajinách kde je len teplo, tak by si najradšej priali dážď. Lebo v samotnom prostredí v ktorom žijeme by mala byť skutočná rovnováha. Ale na druhej strane nemôžme rozkazovať prírode a nie vždy vieme ovplyvniť určité prírodné úkazy, lebo v iných západnejších krajinách sveta sú tornáda a zemetrasenia.

Teraz je situácia v rámci samotného vírusu taká že sa menej znečisťuje vzduch. Teda ide menej CO2 do ovzdušia než je to za normálnych okolností. Na istý čas sme si uvedomili že je potrebné sa vrátiť do svojho vlastného vnútra. Ale vieme že keď sa všetko skončí, tak samotný kolos bude pokračovať a atómové elektrárne. Budú sa vo veľkej miere vypúšťať emisie, budú sa opäť zabíjať zvieratá a začne sa znova ničiť kvôli našej nerozumnosti príroda. Ja chápem vegánov a vegetariánov čo sa snažia na to poukázať, ale snažím sa pochopiť aj názory druhých ľudí čo vnímajú mäso ako zdroj bielkovín. Aký je správny variant tak na to každý musí prísť postupne sám. Či je niečo dobré alebo zlé tak na to každý musí prísť postupne sám.

Ak máme niekde v rámci prírody chodiť, tak choďme niekde kde prechádzka pre nás nebude trápením. Nájdime si miesto ktoré nebude od nás tak veľmi vzdialené. Premýšľajme nad vecami v širších súvislostiach a povedzme si že táto planéta je plná úžasných a uvedomelých ľudí ktorým na nej skutočne záleží. Ale najme nechoďme do lesa za účelom aby sme z neho robili smetisko. My ako ľudstvo sme dostali omnoho viac do vienka ako zvieratá a preto k tomu čo máme pristupujme najrozumnejšie ako sa len dá. Treba si uvedomiť že každý z nás má právo žiť na tejto planéte či sú to zvieratá alebo my. Najme sa nesnažme ničiť to čo je dobré a môže pomôcť každému z nás. Uvedomme si že žijeme na planéte ku ktorej keď sa budeme správať zle, tak nám to postupne vráti všetkým do jedného. Preto je potrebné premýšľať viac nad ľudskou stránkou života a uvedomiť že je správne keď si príroda od nás skutočne aspoň na chvíľu oddýchne.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.