Autizmus z konzumácie ryby v tehotenstve? Mýtus


Tvrdenie, že ortuť z rybieho mäsa môže spôsobiť dieťaťu autizmus, sa stále šíri. Vedci teda povedali, ako to naozaj je.

Možné prepojenie medzi pôsobením ortuti v tele a vznikom autizmu bolo v priebehu rokov predmetom veľa diskusií. Počas tehotenstva by podľa jednej z teórií ortuť v materskej krvi putovala cez placentu do plodu, kde by pôsobila ako toxín, čo by mohlo ovplyvniť vývoj nervového systému nenarodeného dieťaťa.

To viedlo k znepokojivým úvahám nad dvomi konkrétnymi zdrojmi ortuti. Prvým možným zdrojom výskytu ortuti v tele sú ryby, a tak vznikli obavy, že vysoká spotreba rýb v strave môže spôsobiť poškodenie nervového systému plodu.

Konzumácia rýb počas tehotenstva však podľa zistení Science Alert nezvyšuje pravdepodobnosť, že by vaše dieťa mohlo mať autizmus či autistické znaky. V skutočnosti vedecká štúdia naznačuje, že ryby môžu byť prospešné pre vývoj zdravého nervového systému dieťaťa.

Existuje však stále dôkaz, že práve konzumácia rýb je pre zdravie človeka prospešnejšia a oveľa výraznejšia, než prípadné negatívne účinky malého množstva ortuti, ktoré môžu ryby obsahovať.

Keď to nie je ryba

Druhým možným zdrojom ortuti, ktorá sa môže dostať do ľudského organizmu, je látka nazývaná tiomersal, čo je vlastne konzervačný prostriedok na báze ortuti, ktorý sa používa v niektorých očkovacích látkach.

Aj preto u mnohých ľudí spôsobuje očkovanie pochybnosti, ktoré sú založené na obavách, aby práve ortuť nespôsobila ich deťom pri očkovaní viac zlého, ako dobrého. Niektorí ľudia sa dokonca konkrétne obávajú, že vakcíny obsahujúce tiomersal môžu byť príčinou autizmu.

Spomínané obavy sú však neopodstatnené, pretože najnovší výskum vakcín v EÚ preukázal, že v detských očkovacích látkach sa tiomersal nepoužíva. Faktom však je, že množstvo ortuti v tiomersale je veľmi malé, dokonca v porovnaní s množstvom absorbovaným z atmosféry či z jedla je nepatrné. Napriek tomu strach, že ortuť je spojená so vznikom autizmom, pretrváva.

Jedzte ryby

V súvislosti so spomínanými obavami britskí vedci realizovali výskum zameraný na zistenie možného účinku konzumácie rýb u tehotných žien na vznik autizmu u detí do veku deviatich rokov. Odborníci napokon zistili, že ak tehotná žena konzumovala viac rýb, úroveň ortuti v jej tele síce mierne stúpla, no nijako, ani v najmenšom, sa nepreukázalo, že by to malo priamy vplyv na vznik autizmu u jej dieťaťa.

V skutočnosti sa potvrdil pravý opak, keď sa výskyt niektorých zo znakov autizmu objavil u dieťaťa, ktorého matka v tehotenstve žiadne ryby nejedla.

Odborníci teda otvorene odporúčajú tehotným ženám jesť ryby aspoň dvakrát za týždeň, pričom jedna z rýb by mala byť mastná (losos, makrela a pod.).

zdroj: aktuality.sk

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: