Zlá správa pre mäsožravcov. Rakovinu spôsobuje klobása aj slanina


Holdujete jedlám ako klobása či slanina? Tak potom hazardujete so zdravím viac, ako by ste si mysleli.

Bojovníci proti nadmernému jedeniu mäsa dostali do rúk novú zbraň. Postarala sa o to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa jej najnovšej správy spôsobuje totiž rakovinu ako údené, tak aj spracované mäso.  Práve tieto produkty sa dostali medzi TOP 5 najviac karcinogénnych zložiek.

Neprejedajte sa údeným mäsom

Mäso konzervované údením, nasolením alebo pridaním veľkého množstva konzervačných prostriedkov, môže spôsobiť tvorbu rakovinotvorných látok – karcinogénov.

Svetová zdravotnícka organizácia pri tej príležitosti varuje pred nadmernou konzumáciou šunky, slaniny, rôznych salám a ďalších mäsových výrobkov, ktoré sa konzervujú údením, či solením.

Okrem týchto mäsových položiek Svetová zdravotnícka organizácia zaradila na tento zoznam aj cigarety, azbest, alkohol a arzén.

Nesúhlas mäsopriemyslu

Vydýchnuť si však nemôžu ani tí, ktorí obľubujú mať na tanieri tzv. červené mäso, teda hovädzie či bravčové. Tieto druhy mäsa umiestnila WHO do skupiny 2A.

Sem patria produkty, ktoré „sú pravdepodobne karcinogénne pre ľudí”.

Medzinárodná organizácia tiež pripomína, že konzumovanie červeného mäsa môže viesť k rakovine prostaty či pankreasu.

Správa, samozrejme, bleskovo vyvolala reakcie ako vedcov, tak aj predstaviteľov mäsového priemyslu. Tí nesúhlasia s tým, aby sa ich produkty nachádzali v rovnakej skupine, ako napríklad cigarety.

„Vieme, že vyhýbať sa červenému mäsu, nie je ochrannou stratégiou voči rakovine. Najlepšou ochranou pred rakovinou je odučiť sa fajčiť, zachovať si normálnu váhu a vyhýbať sa veľkej konzumácii alkoholu,” skonštatoval pre britský The GuardianRobert Pickard, člen Meat Advisory Panel.

Klobásky áno, ale obmedzene

Profesor Tim Key z Cancer Research UK, ktorý spolupracuje ako epidemiológ s univerzitou v Oxforde, sa ale zistení WHO zastal:

„Existuje dosť silný dôkaz, aby sme mohli klasifikovať spracované mäso ako niečo, čo spôsobuje rakovinu a červené mäso ako niečo, čo pravdepodobne spôsobuje rakovinu.”

Jeme mäso namiesto zeleniny

Zároveň tiež dodáva, že to neznamená, že by sa ľudia mali úplne vzdať ich obľúbených jedál. Vyzýva skôr na prehodnotenie množstva, koľko toho zjeme.

„Môžete si vyskúšať dať na večeru rybu miesto klobásky, alebo si vybrať radšej fazuľový šalát, než šalát s rajčinami a slaninou,” vysvetľuje profesor z Cancer Research UK.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí jedia veľa červeného mäsa, majú tendenciu jesť menej jedla na rastlinnej báze.

Veľa mäsa je problém

A práve to je istou prevenciou proti rakovine.

Svetový fond pre výskum rakoviny (World Cancer Research Fund) tvrdí, že ak budeme jesť týždenne menej ako 500 gramov červeného mäsa (v uvarenom stave), znížime tak riziko rakoviny hrubého čreva.

zdroj: aktuality.sk

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: